Tips voor bezichtigingen!

Checklist voor de bezichtiging

Bij het bezichtigen van een woning zijn er veel zaken waar je op moet letten. Natuurlijk is het belangrijk dat het huis goed voelt, maar het is vooral belangrijk dat je later niet voor verrassingen komt te staan. Let daarom op deze punten:

De locatie en de buurt

De locatie en de buurt zijn belangrijke aspecten van het huis. Het bepaalt voor een groot deel de waarde van het huis, maar in zekere mate ook of jij je thuis gaat voelen op die plek. Voel je je veilig in de buurt? Is er voldoende parkeergelegenheid? Heeft de buurt de gewenste voorzieningen zoals openbaar vervoer of scholen? En hoe zijn de buren? Loop gerust eens door de wijk of omgeving om de buurt te verkennen.

Buitenkant van de woning

Veel mensen investeren wel in het interieur van hun huis, maar doen minder met de buitenkant van hun woning. Daarom is het extra belangrijk om hierbij stil te staan. Denk bijvoorbeeld aan de volgende aspecten: Is het dak nog in goede staat? Van welk materiaal zijn de kozijnen gemaakt? Is het schilderwerk in orde of aan vervanging toe? Wat is de zonligging? Vergeet hierbij ook niet om de tuin of het terras mee te nemen. Je hebt tenslotte een onderzoeksplicht

Binnenkant van de woning

Bekijk de binnenkant van de woning kritisch: Hoe is de indeling van de woning? Is de keuken nog in goede staat? Is de badkamer naar wens? In welke conditie zijn de plafonds en de muren? Gaan de deuren en ramen makkelijk open en dicht? Kijk met een open blik, maar laat je niet afleiden door de huidige meubels of de kleur op de muur. Plan als het even kan je bezichtiging overdag. Bij daglicht krijg je een goede en eerlijke indruk van de woning.

Installaties

Ook de installaties zijn een aandachtspunt. Welke installaties en apparatuur zijn aanwezig in de woning? Zijn er voldoende stopcontacten en groepen in de meterkast? Hoe wordt de woning verwarmd en wat zijn de maandelijkse lasten van de huidige bewoner? Vraag het indien nodig aan de verkopende makelaar.

Duurzaamheid

Duurzaamheid is steeds belangrijker. Let daarom ook op de duurzaamheidsaspecten van de woning. Zijn de muren en het dak geïsoleerd? Is het dubbelglas nog rendabel? Wekt het huis al groene energie op, bijvoorbeeld via zonnepanelen of heeft het een warmtepomp? Vergeet hierbij ook niet naar het energielabel van de woning te vragen.

Foto’s

Maak eventueel foto’s tijdens de bezichtiging. Vraag wel even aan de makelaar en/of de verkoper of dit mag. Al is je geheugen nog zo goed, tijdens de bezichtiging zie je altijd dingen over het hoofd. Het is dan fijn als je na afloop je foto’s nog een keer kunt bekijken bijvoorbeeld van details van de woning waar jij graag op (korte) termijn in wilt investeren of die je thuis nog eens goed wilt bespreken met bijvoorbeeld een deskundige.

Vraag om hulp

Zoals je ziet zijn er veel punten waar je op moet letten tijdens een bezichtiging. Zaken waar je zelf misschien geen verstand van hebt. Aarzel dan niet om hulp in te schakelen, bijvoorbeeld van een NVM-aankoopmakelaar. De NVM-aankoopmakelaar kijkt mee naar het onderhoud van de woning en weet de juiste vragen te stellen. Hij kan adviseren of een aanvullende bouwkundige keuring bijvoorbeeld nodig is. Is er veel vraag naar de woning? Dan kan het gebeuren dat een tweede bezichtiging niet altijd vanzelfsprekend mogelijk is. Neem bij serieuze belangstelling dus direct een adviseur mee.

Bron: NVM