Nieuwbouw kopen?

In de Gemeente Raalte en Olst/Wijhe worden de komende jaren weer veel nieuwe woningen gebouwd. Plannen zijn nog in voorbereiding maar het is een mooie ontwikkeling om veel mensen weer kansen te kunnen geven op een nieuwe toekomst. Maar wat komt er allemaal kijken bij het kopen van een nieuwbouwwoning? Waar moet je rekening mee houden? Wat voor extra kosten komen erbij? In deze blog geven we antwoord op veel gestelde vragen rondom nieuwbouw.

Voordelen
NIEUWbouw, het woord zegt het al een beetje, alles is nieuw. Je hebt vaak veel keuze rondom indeling, afwerking en aan- of uitbouwen. Een groot voordeel van alles nieuw, is dat er de eerste jaren weinig onderhoud aan de woning noodzakelijk is. Daarnaast weet je bij nieuwbouw zeker dat de woning aan de huidige (kwaliteits-)eisen voldoet, duurzaam is gebouwd en er rekening is gehouden met de huidige mens en maatschappij. Denk bijvoorbeeld aan plafondhoogtes, vierkante meters verblijfsruimte en de breedte van deuropeningen.

Vanaf 1 januari 2021  moeten de vergunningsaanvragen voor alle nieuwbouw, zowel woningbouw als utiliteitsbouw, ook voldoen aan de eisen voor Bijna Energieneutrale Gebouwen (BENG). Deze nieuwe bouwregels stellen eisen aan de maximale energiebehoefte, het fossiele energiegebruik en aan de opwek van hernieuwbare energie van gebouwen. Je bent helemaal klaar voor de toekomst!

Extra kosten t.o.v. bestaande bouw
Als je een bestaande woning koopt, is het vaak niet noodzakelijk om gelijk van alles te (laten) doen. Bij een nieuwbouwwoning weet je zeker dat je tenminste de vloeren en muren af moet werken. Vaak worden nieuwbouwwoningen opgeleverd zonder keuken en badkamer, dan zul je die ook moeten realiseren. Ook met eventuele kosten voor meerwerk moet je rekening te houden. Dat zijn de kosten die je extra maakt, t.b.v. bijvoorbeeld een uitbouw, het kiezen van luxere materialen, of zelfs het verplaatsen van een stopcontact. De kosten voor een nieuwbouwwoning zijn wel altijd ‘vrij op naam’, in plaats van ‘kosten koper’. Dat wil zeggen dat de kosten voor de overdracht bij de notaris voor de verkoper zijn en niet voor jou als koper.

Hoe monitor ik al die kostenposten?
Ons advies? Maak een bestand met een kosten raming. Zo kun je alles gelijk invullen en aanpassen als kosten hoger of lager uit vallen. Op die manier houd je zelf het overzicht. Neem daarin de kosten mee van de woning, het meerwerk, maar ook de kosten voor een stukadoor of schilder, tuinaanleg, etc. Informeer ook alvast eens bij een aannemer als het gaat om een vrij te bebouwen kavel. Ze kom je beslagen ten ijs op het moment dat er een mooi plekje vrijkomt en kun je sneller schakelen.

Zo benieuwd naar het resultaat!
Je ziet een tekening en wat sfeerimpressies, op basis daarvan koop je een nieuwbouwwoning. Best gek, want bij het kopen van een woning is je eigen gevoel in de woning het aller belangrijkst. Ga gerust eens naar de kavel toe! Probeer een beeld te krijgen van hoe de zon draait en hoeveel geluid er in de omgeving is. Een ander advies luidt: koop nog geen nieuwe meubels en grote dingen, maar ga eerst in de woning kijken en meten – als deze af is uiteraard. Natuurlijk ben je erg nieuwsgierig naar je nieuwe huis. Met behulp van 3D tekeningen kun je vaak een goed beeld krijgen.

Geduld is een schone zaak …
Dit is wel iets om rekening mee te houden. Bij het bouwen  van een woning zijn we afhankelijk van diverse factoren, waaronder levering van materialen, maar ook het weer speelt een belangrijke rol. De bouw kan altijd vertraging op lopen, maar het kan ook sneller gaan dan gepland. Maar hoe doe je dat dan met je huidige woning? Wanneer ga je je huis verkopen? Hierin zijn verschillende mogelijkheden. Wij denken graag met je mee, het enige wat je dat kost is een kopje koffie!

Heb je interesse in een nieuwbouwwoning? Of twijfel je nog of een bestaande woning beter past? Neem dan contact met ons op. We komen graag langs voor een vrijblijvende waardebepaling.