Gaat het in 2021 wel lukken?

Zo vergroot je je slagingskans op de woningmarkt

Kopers en verkopers betreden in 2021 vol goede moed de woningmarkt: 71% is van plan om dit jaar hun plannen te realiseren. Dat blijkt uit de Funda Index. Is jouw goede voornemen voor dit jaar ook om een woning te kopen of verkopen? Dit kun je anders doen om je doel te realiseren.

Elke maand vraagt  Funda bezoekers naar hun vertrouwen in de woningmarkt en hun plannen om te kopen of verkopen. Als we kijken naar de resultaten van de afgelopen maanden, dan zien we dat een groeiende groep mensen verwacht dat de woningmarkt over zes maanden wat gunstiger wordt voor kopers en minder gunstig voor verkopers. Dat komt door meer aanbod en lagere huizenprijzen. Bijna de helft van de kopers en verkopers wil binnen het eerste halfjaar van 2021 een woning hebben gekocht of verkocht.

Wat kun je doen om je doel te bereiken?

Hoe zijn zij van plan die plannen te realiseren? Voorlopig hebben we nog te maken met een krappe woningmarkt, wat vooral gunstig is als je een woning wilt verkopen. Maar wat nu als je een woning wilt kopen? Ze vroegen bezoekers op funda.nl hoe zij van plan zijn hun doel te bereiken. Meer dan de helft van de doorstromers wil zo lang mogelijk vasthouden aan zijn woonwensen en manier van zoeken. Starters zijn meer geneigd hun aanpak aan te passen om hun kansen te vergroten. Hieronder volgen de populairste manieren om dat te doen.

Aankoopmakelaar inschakelen

Vooral starters (24%) schakelen een aankoopmakelaar in om hun kansen op een woning te vergroten. Ook veel doorstromers (18%) maken die keuze, bijvoorbeeld als de zoektocht niet wil vlotten.  Kandidaat kopers merken dat je er met een aankoopmakelaar makkelijker tussenkomt, die weet vaak eerder welke huizen in de buurt in de verkoop gaan. Ook word je serieuzer genomen als je zegt dat je een aankoopmakelaar meeneemt.’

In een andere regio zoeken

Een andere, veelgekozen aanpak is om het zoekgebied uit te breiden naar andere regio’s of dorpen. We begrijpen dat er vaak een focus ligt op een dorp of stad waar je de meeste binding mee hebt, maar als dat toch niet lukt dan is goed om je blik te verbreden. Hopelijk lukt het dan toch om een woning te vinden die aan je andere criteria voldoet!

Je woonwensen aanpassen

Aanpassen van de woonwensen is iets waar ook andere huizenzoekers voor kiezen om hun kansen te vergroten. Dat kan op verschillende manieren. Voor sommige mensen is het vooral belangrijk dat de toekomstige woning ruim genoeg is voor een gezin. ‘Bijvoorbeeld minimaal drie slaapkamers, liefst meer, een ruime woonkamer van zo’n 10 meter lang, en een huis waar ze de komende vijftien jaar kunnen blijven wonen. Misschien kun je ook kijken naar naar woningen waar je de komende vijf jaar goed zit en woningen die je over een aantal jaar zou kunnen verruimen met een op- of aanbouw.

Je budget verhogen

Het is niet voor iedereen haalbaar, maar veel huizenzoekers verhogen het budget waarbinnen zij zoeken. Vooral kopers die zoeken binnen de prijscategorie tot 350.000 euro, waar veel concurrentie is. Dus hard sparen en proberen bewust op uitgaven te letten: ‘De huizenprijzen zijn gestegen, dus misschien vergroot het je kans op het soort woning dat je voor ogen hebt.’

Plannen uitstellen

Je kunt natuurlijk overwegen je koopplannen nog even uit te stellen en af te wachten of de woningmarkt wat gunstiger wordt, als dat een optie is. Of tijdelijk iets huren, of je woning verbouwen. Voor de één is dat bewust inzetten op twee paarden: Gelijktijdig met een zoektocht naar een koopwoning ga je ook op zoek naar een ruimere en beter betaalbare huurwoning. Dat zou ook een alternatief zijn als een koopwoning nog niet zou lukken. Misschien vindt je het zonde om de overwaarde van je huidige woning op te maken aan een huurwoning. Als je niet wilt verbouwen omdat de mogelijkheden daarvoor te beperkt zijn, en de investering verwacht je bij verkoop niet terug te verdienen dan moet je moed houden. Uiteindelijk gaat het je lukken!

Bron: Funda.nl