Hoe werkt het verkopen van een woning?

Je wilt je woning verkopen? Daar komt heel wat bij kijken. Welke valkuilen zijn er, welke strategie heb je nodig en ben je in staat de onderhandelingen over het huis te voeren?

Hannink Makelaars kan al jou belangen behartigen. In een vrijblijvend gesprek voorzien wij je dan ook graag van een eerste advies. Maak daarom bij de verkoop van je huis een afspraak met ons.

Je huis verkopen in 7 stappen

Een huis verkopen via Hannink Makelaars doe je in zeven stappen. Hieronder lees je wat er allemaal bij komt kijken

# Stap 1: Vraagprijs bepalen

Een goede prijs voor je huis is belangrijk. Niet te laag, maar ook niet te hoog. Daarom komen wij graag bij je thuis om de woning te inspecteren. Wij letten dan onder ander op de ligging, technische staat, juridische zaken, bestemmingsplan etc. Indien van toepassing controleren wij ook de financiële zaken als servicekosten, gemeentelijke belastingen etc.

Belangrijk is ook de informatie over eventuele gebreken. Je kunt daar – indien je dat niet meldt – door de koper achteraf op worden aangesproken. Via de NVM-database voor woonobjecten controleren wij verder de marktprijzen van vergelijkbare woningen in de omgeving.

Ook krijg je meer informatie over het verplichte energielabel. Op basis van al deze informatie komen we tot een uitstekend advies over een realistische vraagprijs.

# Stap 2: Het publiciteitsplan opstellen

Goede marketing is ook bij woningverkoop belangrijk. Standaard laten wij een uitgebreide presentatie van de woning maken met professionele foto’s, film en 360 graden foto’s. Zodra jij tevreden bent gaan we hiermee van start.

De woning wordt ook aangemeld in de NVM-database voor woonobjecten. Hierdoor worden automatisch alle NVM-makelaars op de hoogte gesteld van het aanbod. De  woning wordt ook uitgebreid op funda.nl geplaatst en op hannink.nl. Funda is al jarenlang de best bezochte woningsite van Nederland. Ook social media speelt een grote rol. Uiteraard maken we ook gebruik van een verkoopbord en wordt de woning gepresenteerd in onze (vernieuwde) etalage(s).

# Stap 3: Jou huis verkoop gereed maken

Zorg dat de woning er netjes bij staat. Potentiële kopers moeten het gevoel hebben dat het prettig wonen is. Verhelp kleine mankementen, bijvoorbeeld een lekkende kraan, een klemmende deur en een raam met een barst. Zorg ook dat de tuin er uitnodigend uitziet.

Wij reiken je graag tips aan om het huis optimaal te presenteren.  Bekijk ook eens één van onze vorige blogs met stylingtips!

#Stap 4: De bezichtiging

Wij coördineren en begeleiden de bezichtigingen. In overleg met jou en de kandidaat-kopers, stellen wij  een tijdstip vast.

Zelf hoef je niet bij een bezichtiging aanwezig te zijn. Kijkers stellen namelijk vaak meer vragen als de eigenaar er niet bij is. Bovendien durven ze meer te zeggen en brengen ze eventuele onduidelijkheden gemakkelijker naar voren.

De bezichtiging biedt ons een goede gelegenheid te achterhalen waarom de kandidaat-koper geïnteresseerd is in juist deze woning en waar aanvullende vragen liggen. Deze informatie kan belangrijk zijn voor het bepalen van de strategie in de vervolgfase en uiteraard bij latere onderhandelingen. Wij brengen je na de bezichtiging altijd verslag uit over het resultaat.

Kloppen potentiële kopers toch direct bij je aan, verwijs ze dan altijd naar ons door. Zo loop je niet het risico dat er verschillende afspraken worden gemaakt.

#Stap 5: De onderhandelingen

Voor de onderhandelingen kun je vertrouwen op onze expertise. Door onze ervaring weten wij niet alleen wat het huis minimaal moet opbrengen, maar ook hoe je er zoveel mogelijk voor kunt ontvangen.

Wanneer er meerdere bieders zijn, voorkomen wij dat je (kostbare) fouten maakt. Daarom stellen wij samen de biedingstactiek vast.

Vaak gaat een bod van een koper gepaard met zogenaamde ontbindende voorwaarden. Op basis hiervan kan de koopovereenkomst worden ontbonden. Bijvoorbeeld als de koper de financiering niet rond kan krijgen of als er een negatieve uitkomst van een bouwkundig advies is.

Naast deze voorwaarden maken we samen met de koper ook afspraken over de datum van levering en de zaken die achterblijven in het huis. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de gordijnen, de vloerbedekking of bepaalde verlichting.

#Stap 6: De ondertekening van de koopakte

Wanneer partijen overeenstemming bereiken over de prijs, wordt de koopovereenkomst opgesteld. Hierin worden de gemaakte afspraken schriftelijk door ons bevestigd.

Schroom ook niet om ons nadere uitleg te vragen als iets niet duidelijk is. Wij informeren je uitgebreid over de rechten en plichten. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Als alle handtekeningen zijn gezet, is de koopovereenkomst gesloten. De partijen ontvangen een afschrift van de akte. Vanaf dat moment heeft koper nog drie dagen wettelijke bedenktijd, waarin hij alsnog van de aankoop kan afzien. Eveneens kan het koopcontract nog ontbonden worden op basis van de ontbindende voorwaarden die erin staan.

#Stap 7: Naar de notaris

Tot het laatste moment helpen wij. Net voor het bezoek aan de notaris organiseren wij een laatste inspectie. Daarbij kan de koper bekijken of alles volgens afspraak is opgeleverd. Daarna rijden we door naar de notaris voor de laatste handtekeningen en is de verkoop afgerond!