Nieuwbouwen? Wanneer verkoop ik mijn oude woning?

Ik heb een nieuwbouwwoning toegewezen, wanneer verkoop ik mijn oude woning?!

Als je een nieuwbouwwoning hebt toegewezen komt er veel op je af. Niet alleen een hele leuke en spannende tijd om na te denken over hoe jouw woning er uit komt te zien en hoe je het zult gaan inrichten, maar ook op het gebied van hypotheek en meerwerkkeuzes. Vervolgens komt de vraag .. wanneer ga ik mijn huidige woning verkopen?!

Laten we het stap voor stap doornemen. Er wordt door de verkopende partij, de projectontwikkelaar, aan jou een koop-/aannemingsovereenkomst aangeboden. Zorg dat het eerst voor je zelf duidelijk is of daarin ontbindende voorwaarden voor de ontwikkelaar staan. Zo heeft de ontwikkelaar vaak de verplichting om een bepaald percentage van de woningen verkocht te hebben, maar ook de omgevingsvergunning moet bijvoorbeeld definitief zijn. Pas als aan alle “opschortende voorwaarden” is voldaan, weet jij zeker dat de bouw ook echt doorgaat.

Als koper heb je ook ontbindende voorwaarden. Zo heb je bij nieuwbouwprojecten vaak 8 weken na ondertekening van de koop-/aannemingsovereenkomst de tijd om de financiering rond te krijgen. Dit is langer dan bij de koop van een bestaande woning.

Wanneer oude huis verkopen na het kopen van nieuwbouw?

Als jij de financiering rond hebt, wacht dan in ieder geval nog even met het te koop zetten van je huidige woning totdat zeker is dat de aannemer gaat bouwen. In de tussentijd kunnen wij wel alvast voorbereidend werk voor je doen zoals het laten inmeten van jouw huidige woning, fotografie en juridische en bouwkundige onderzoeken zodat je de tijd goed kunt benutten. Je kunt de tijd natuurlijk ook gebruiken om je huidige woning verkoop klaar te maken door te ontspullen of door nog wat laatste klusjes aan je eigen woning uit te voeren.

In de overeenkomst staat het aantal werkbare dagen voor een aannemer. Het exacte tijdstip van de oplevering wordt pas bekend tegen het einde van de bouw. Pas dan kan de aannemer je een goede inschatting geven van de opleveringsdatum.

Hou altijd rekening met nog een extra 1 of 2 maanden voor eigen werkzaamheden zoals schilderen, verbouwingen, plaatsen keuken etc.

Daarna is je nieuwe huis klaar om te bewonen!

Tijdstip verkoop oude woning afhankelijk van je eigen wensen

Het is dus verstandig om je huis pas te koop te zetten na het moment dat de aannemer aan jou heeft bevestigd dat het definitief doorgaat. Het ideale moment om je woning op de markt te zetten is vervolgens afhankelijk van je eigen wensen.

Voordelen om woning na start nieuwbouw te koop te zetten

  1. Je maakt optimaal gebruik van de tijd die je hebt tot aan de oplevering
  2. Je weet in een vroeg stadium wat de opbrengst is van je woning en wat je kunt gaan uitgeven aan je nieuwe woning

Nadelen om woning na start nieuwbouw te koop te zetten

  • Je zult waarschijnlijk tijdelijke woonruimte moeten gaan zoeken voor de tussenliggende periode. Jouw kopers zullen wellicht niet tot het einde van de nieuwbouw willen wachten. Langer dan een jaar wachten heeft ook gevolgen voor de hypotheek aanvraag van kopers. Offertes zijn vaak niet langer dan een jaar geldig.

Wil jij nou meer informatie over nieuwbouw en kunnen wij je helpen met het maken van de juiste keuzes? Nodig ons dan uit voor een gesprek en we nemen alle mogelijkheden met je door!

 

 

Vorige blog